EMMEMi?

B.Bóher - blog bibsikről, bevándorlókról, balosokról, buzikról és barátaikról. No meg Berlinről.

bóher (jiddis) fiatalember; rabbinövendék

Friss topikok

  • yedidyah: Úgy látom, behal a buli... (2014.01.30. 22:46) Napi német
  • castanea: @yedidyah: aki rendet tart az otthonában, az általában a legapróbb (?) részletekig jó megfigyelő i... (2013.12.04. 14:30) Napi német
  • mordechai: Igen, most pl. határozottan jobb. Azóta amúgy jött egy levél, hogy fasisztázzam le az illető diákt... (2013.11.28. 17:23) Nagypolitika kisembereken keresztül nov. 26-án
  • castanea: As the old FB-metaphor goes: "Love is like a fart. If you have to force it, it's probably shit." (2013.10.31. 22:50) Napi német
  • mordechai: @castanea: Mi? A lehelete? Nem, de megtanultam, hogyha lájkokat akarok, akkor cuki állatokról kell... (2013.10.23. 17:36) Napi német

Etióp protestánsok Berlinben

2013.10.07. 14:28 mordechai

Ha vasárnap, akkor sok esetben mise. Már jóideje kiszemeltem magamnak a gospel-kórusuk miatt az American Church in Berlint, ami biciklivel jó félóra volt, de megérte.

http://www.bz-berlin.de/multimedia/archive/00319/gedenken-berlin2_31985527.jpg

A Berlini Amerikai Templom egy jó hely szép mozaik-ablakokkal és kiváló kórusokkal (több is van). De tegnap pl. kurva hideg volt, két dal között egy tag elnézést is kért a mikrofonba a gyülekezet nevében, "november közepéig el fognak húzódni a munkálatok." C'est la vie.

Speciális alkalom volt a tegnapi, ti. vendégül látták a Berliner Missionswerk (Berlini Misszió) egyik vezetőlelkészét, aki az istentisztelet menete során egy-egy dal és ima között diavetítőn mutogatott képeket szervezetének etiópiai munkásságáról. A Missionswerk több projektet is folytat etiópiai testvéregyházával közösen, a Mekane Yesus Egyházzal.

A Mekane Yesus egy évtized leforgása alatt a semmiből egy 6 milliós tagságú egyházzá vált. Sokakat az ortodoxiából való kiábrándultság visz ide - pl. egy ortodox pap fia elmondta egy videón, hogy az apja nem érti az általa fölolvasott szent szövegeket, ezért sem tartozik oda -, másokat a zene vonz, ami pedig ugye a muszlimoknál nincsen meg. Majd hála az etióp kormány tevékenységének, ami megannyi egyházat betiltott (hmmm...), sok kisebb csoport is beléjük olvadt, elsősorban az amerikai hatásra létrejött karizmatikus kisegyházak. Emellett intenzív karitatív tevékenységet folytatnak európai testvéreikkel, intenzív oktatóprogramokat szerveznek az analfabetizmus ellen, a női egyenjogúságért, a vízellátásért stb. Én is kedvet kaptam Etiópiába utazni és körülnézni... (Na majd rabbiként az etiópiai zsidókhoz?)

... s volt gospel-kórus, ami alkalomhoz illően dobbal fölszerelkezve mindenféle számomra ismeretlen afrikai nyelveken énekelt dalokat, amikhez aztán lelkesen csatlakozott a gyülekezet is, hála az előre kiosztott dalszövegeknek.

"Nincs más olyan, mint Jézus" - a hölgyekurak itt szoto nyelven énekelnek, ami Etiópiában spec pont nem honos, Dél-Afrikában és Lesothóban annál inkább. De azért még nagyon jó.

2 komment

Címkék: zene szinkretizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://berlinerboher.blog.hu/api/trackback/id/tr245555268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy nagyon intelligens nő vagy férfi (törölt) 2013.10.08. 11:39:16

"Ha vasárnap, akkor sok esetben mise" Protestánsoknál nincs mise. Ámen.

mordechai 2013.10.08. 12:26:08

@Egy nagyon intelligens nő vagy férfi: Ha közelebbről megnézzük, a "mise" szót csak általánosságban a felütésnél használtam, a konkrét protestáns istentiszteletről szóló szövegben nem. ;)
süti beállítások módosítása