EMMEMi?

B.Bóher - blog bibsikről, bevándorlókról, balosokról, buzikról és barátaikról. No meg Berlinről.

bóher (jiddis) fiatalember; rabbinövendék

Friss topikok

  • yedidyah: Úgy látom, behal a buli... (2014.01.30. 22:46) Napi német
  • castanea: @yedidyah: aki rendet tart az otthonában, az általában a legapróbb (?) részletekig jó megfigyelő i... (2013.12.04. 14:30) Napi német
  • mordechai: Igen, most pl. határozottan jobb. Azóta amúgy jött egy levél, hogy fasisztázzam le az illető diákt... (2013.11.28. 17:23) Nagypolitika kisembereken keresztül nov. 26-án
  • castanea: As the old FB-metaphor goes: "Love is like a fart. If you have to force it, it's probably shit." (2013.10.31. 22:50) Napi német
  • mordechai: @castanea: Mi? A lehelete? Nem, de megtanultam, hogyha lájkokat akarok, akkor cuki állatokról kell... (2013.10.23. 17:36) Napi német

Az új fészek

2013.09.28. 22:07 mordechai

Baromi jól sikerült az első lépés (‏الحمد لله‎): míg minden más újonnan érkező diák izzadva keresi a lakást/szobát az abszolút túltelített Berlinben, addig nekem tulajdonképpen tálcán kínálták. (De azért baromi szolidáris vagyok, nyilván, ahogy a németről magyarra tükörfordító mondja: "tartom az ujjaimat" - halte meine Daumen.) Egyik legjobb barátom, a szibériai származású, de már gyerekkora itt élő Jurij írt, hogy a barátnője lakóközösségében megüresedik szeptember végétől egy szoba... Nyilván lecsaptam rá, pláne, hogy az internacionalista, multikultit propagáló, szabadkőműves lelkemhez olyan közel álló Neukölln városrészben van ez a Wohngemeinde.


A lakáshoz legközelebbi metrómegálló Karl Marx (FILOZÓFUS!) nevét viseli, ahogy a kerület főutcája is. Helyes!

Márciusban, mikor felvételizni voltam a rabbiképzőn, Jurijnál szálltam meg - ő is itt lakik a környéken. A városházánál szálltam ki a földalattiból: az első, amit megláttam, pár kurd nő volt, akik egy színpadon népdalokat énekeltek, hóval és faggyal dacolva. Másnap pedig egy hömpölygő, antifa tüntető tömegbe botlottam, ugyanitt. Még egy programokkal teli, a Chabaddal konkuráló konzervadox zsinagóga is akad a környéken, a mecsetek és a templomok között, a kanális mellett egy nagyon szép zöldövezeti részen. (Na, ezt egész Berlinben imádom, hogy minden sarkon van egy park.) Úgy lehet költözni szépen Neuköllnbe.


A neuköllni operaház... pont a lakással szemben van!


A városi uszoda nincs olyan közel, mint az opera, ehhez kell kb. 40 métert gyalogolni. (Nagy a kísértés, hogy újra nekiálljak úszni járni...)

Ez az utcám végén található. Betlehemkirche. (Igen, falu volt a környék nem is olyan régen még - mint megannyi része Berlinnek.)




Ez pedig a negyed főtére, a Hermannplatz - elnevezve a keruszkok vezére, Hermann után, aki a rómaiakat földbe döngölte annak idején. Hermannt más néven amúgy Arminiusnak szokták szólítani. Folytassam?

2 komment

Címkék: turizmus berlin emigrantski

A bejegyzés trackback címe:

https://berlinerboher.blog.hu/api/trackback/id/tr995538664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása